Zwitterionische oppervlakteactieve stoffen: een milder alternatief? | NL.Inspinre.com
De makeup

Zwitterionische oppervlakteactieve stoffen: een milder alternatief?

Zwitterionische oppervlakteactieve stoffen: een milder alternatief?

In de afgelopen maanden hebben we een diepgaande blik op de structuur en eigenschappen van kationische en niet-ionische oppervlakteactieve stoffen genomen. Een andere interessante categorie van oppervlakte-actieve stoffen gebruikt in zowel haar- en huidverzorging zijn de zwitterionische, degenen die van nature hebben twee ladingen op het molecuul, zowel positieve als negatieve. Dit zijn aantrekkelijk voor de samensteller vanwege hun neiging om effecten van andere oppervlakteactieve stoffen te stimuleren in de oplossing, en het vermogen om ongewenste eigenschappen van bepaalde surfactanten, zoals huidirritatie en een neiging om het haar en de huid van teveel vocht strippen verbeteren. Een bekend oppervlakte-actieve stof van dit type is cocamidopropylbetaïne, die wordt gewaardeerd door veel krullen consumenten voor zijn zachte, maar effectieve, reinigende mogelijkheden.

Wat zijn ze?

Zwitterionogene oppervlakteactieve stoffen (ook: amfotere oppervlakteactieve stoffen) worden gekenmerkt door twee verschillende en tegengestelde ladingen op het molecuul aan beide aangrenzende of niet-aangrenzende gebieden. De aanwezigheid van zowel een positieve als negatieve lading maakt de molecule overall neutraal geladen bij neutrale pH. Sommige soorten zwitterionen zijn gevoelig voor pH-veranderingen in de oplossing en kan volledig kationisch of anionisch van zure of basische omgevingen worden. De positief geladen site is typisch een gequaterniseerd ammoniumion, maar kan ook een fosfoniumion, terwijl de negatief geladen plaats één van een verscheidenheid van anionische groepen, zoals sulfaat-, carboxylaat- of sulfonaat zijn. Er zijn een aantal gemeenschappelijke categorieën van zwitterions gebruikt in haarverzorging formuleringen, zoals de betaïnen en amfoacetaten.

load...

In het algemeen zijn amfotere surfactanten zijn verenigbaar met andere oppervlakteactieve stoffen en polymeren, waaronder siliconen zijn. De vorming van zelf-assemblage complexen tussen amfotere oppervlakteactieve stoffen en polymeren of anionische surfactanten waargenomen en bleek interessante eigenschappen aan oplossingen die deze moleculen. Amfotere oppervlakteactieve stoffen verminderen statisch hair door het verlagen van de oppervlakteladingsdichtheid. Aangezien de interacties tussen haar en zwitterionogene oppervlakteactieve stoffen zijn vooral fysieke plaats van ionische en worden snel gespoeld en verwijderd van het oppervlak van het haar. Ze zijn gevonden voor de huid en gebruikelijk om andere oppervlakteactieve stoffen, in het bijzonder sulfaten oogirritatie te minimaliseren. Ze kunnen ook de schuimende werking van anionogene oppervlakte-actieve systemen te stimuleren via diverse mechanismen, hetzij door verhogen van de snelheid waarmee schuim wordt gevormd (knipperend), verbetering van de dichtheid en luxe gevoel van het schuim, of door de schuimstabiliteit (levensduur).

Soorten amfotere oppervlakteactieve

Betaïne familie van zwitterionen bezit de positieve-negatieve kopgroep structuur van trimethylglycine (betaïne), een aminozuur dat van suikerbieten. De hydrofobe staartgroep kan een alkylgroep met rechte keten (zoals cocobetaïne) zijn of kan een amidogroep bevatten, zoals cocamidopropylbetaïne. Andere betainen omvatten lauramidopropyl betaine, oleamidopropyl betaïne, ricinoleamidopropyl betaïne, cetylbetaïne en dimeer dilinoleamidopropyl betaïne. Extra varianten zijn sulfobetaïnen, hydroxysulfobetaines en sultaines. Betaïnen zijn beter bestand tegen verdikking door toevoeging van zouten dan hun anionogene neven. Daarom, teneinde een aangenaam dikke product te verkrijgen, kan toevoeging van viscositeit stimuleren polymere toevoegsels noodzakelijk zijn, hetgeen de kosten en complexiteit van de formule te verhogen.

Cocamidopropylbetaïne is bijzonder gewaardeerd om alleen een uitstekende co-surfactant voor natriumlaurylsulfaat, maar ook een zacht reinigingsmiddel op zich. Studies hebben aangetoond dat het verwijdert siliconen van haar zeer effectief, zonder uit te drogen het haar. Ook is aangetoond dat de oplosbaarheid van natrium cocoyl isethionaat, uiterst zacht, romig en verzachtend surfactant verbeteren. De combinatie van deze twee heeft de potentie om een ​​zeer milde en hydraterende shampoo te creëren.

load...

Betaïnen zijn beter bestand tegen verdikking door toevoeging van zouten dan hun anionogene neven. Daarom, teneinde een aangenaam dikke product te verkrijgen, kan toevoeging van viscositeit stimuleren polymere toevoegsels noodzakelijk zijn, hetgeen de kosten en complexiteit van de formule te verhogen.

De specifieke gekozen betaine kan een significant effect op de viscositeit, schuimgedrag en detergentie van het eindproduct. Om de beste betaïne voor haar doel kiest, moet de samensteller bekend zijn met de eigenschappen van elk van haar opties en hoe elke wisselwerking met de andere ingrediënten in haar formule. Zij zullen over het algemeen een doel voor ogen met betrekking tot de fysische eigenschappen, reinigende kracht en de kosten van haar formule en al die zullen factor in de beslissing. Gelukkig voor de consument, de primaire zorg is hoe het product voelt op het haar en hoe het haar gedraagt ​​zich daarna en de verschillen moeten niet enorm tussen de verschillende betaïnen zijn. Op dit moment, cocamidopropylbetaïne is degene die het vaakst gezien op etiketten en in de juiste formulering, en is vrij zacht voor de huid en haren.

Andere families van zwitterionen worden ook gebruikt in formuleringen. Ze worden steeds vaker als hun interessante eigenschappen worden onderzocht en als bedrijven blijven werken aan niet-sulfaat-gebaseerde reiniging platforms te ontwikkelen. Een aantal bekende degenen misschien wel de imidazolinederivaten alkylamphoacetates zoals dinatrium lauramphoacetate, evenals alkylamphopropionates. Deze materialen hebben veel van de heilzame en zachte eigenschappen van de betaïne familie.

Over het geheel genomen zwitterionen vormen een interessante klasse van oppervlakteactieve stoffen met het potentieel voor meer groei in de toepassing, met name voor krullend haar, die een meer zachte aanpak van de reiniging nodig heeft.

Macht van de consument

In de afgelopen jaren is er een groeiende vraag naar sulfaat-vrij en zachter shampoos en reinigingsproducten, vooral in de krullenbol bevolking, omdat we de schade die kan worden gedaan door harde oppervlakteactieve stoffen hebben geleerd. Als samenstellers blijven inspelen op de push van de consument naar alternatieven voor sulfaat gebaseerde reiniging systemen, kunnen we verwachten dat een groeiend aantal producten te vertrouwen op de mildere reinigende eigenschappen van zwitterionische oppervlakte-actieve stoffen. Ze hebben minder kans op krullend haar van haar broodnodige vocht strippen en kan een zijdeachtig gevoel te geven aan haar bij gebruik in combinatie met andere ingrediënten. Een octrooi-onderzoek blijkt dat de wetenschappers zijn bezig om meer polymeer-zwitterion systemen, die uiteindelijk ook het eindproduct gebruiker moet profiteren door middel van prestatiebevorderende eigenschappen te ontwikkelen. In deze vraaggestuurde markt, de stroomverbruikers moeten rijden het onderzoek en de ontwikkeling van nieuwe producten is heel opmerkelijk en moet niet worden onderschat.

Gemeenschappen naturallycurly.com zoals een stem! Dus wat denk je?

Meer willen?

  • Kationische oppervlakteactieve stoffen in Curly Hair Care Products
  • Binnen Beach een Curly Girl's Bag
  • Textuur Perspectief: Straightening Hair
load...