Hoe om te gaan met tinea-capitis (hoofdhuid) | NL.Inspinre.com
De stijl

Hoe om te gaan met tinea-capitis (hoofdhuid)

Hoe om te gaan met tinea-capitis (hoofdhuid)

Ringworm van de hoofdhuid, ook bekend als tinea capitis, een infectie veroorzaakt door schimmels. Het soort schimmel die tinea capitis veroorzaakt schimmel, die vermenigvuldigt keratine. Schimmels die problemen veroorzaken op de huid bij dieren en mensen worden dermatofyten genoemd. De twee typen dermatofyten die van belang zijn bij de behandeling van tinea capitis zijn Microsporum en Trichophyton. Microsporum organismen kunnen worden overgedragen van dier op mens, terwijl trichophyton organismen doorgeven van persoon tot persoon.

Wie kan tinea capitis krijgen?

Volgens healthline.com, “iedereen kan ringworm ontwikkelen. Echter, de infectie komt veel voor bij kinderen en mensen die een eigen huiskatten. U kunt meer kans om dermatophytosis (ringworm) ontwikkelen als je in contact met de schimmels komen terwijl u nat bent of als u kleine wondjes of schaafwonden zijn. Met behulp van een openbare douche of openbare zwembaden kunt u ook bloot aan de besmettelijke schimmels. Als u vaak op blote voeten bent, kunt u ringworm van de voeten te ontwikkelen. Degenen die vaak items zoals haarborstels of ongewassen kleding delen hebben ook een verhoogd risico op het ontwikkelen van de infectie.”

load...

Soorten infecties die tinea capitis veroorzaken

  • Endothrix infecties worden veroorzaakt door Microsporum schimmels en dringen de buitenste laag van het haar. Met endothrix, kunt u jeuk, patches van schalen op de hoofdhuid, en pijn van de hoofdhuid. Wanneer de infectie escaleert de tweede fase kan er flarden van haar breuk met weinig zwarte dotes in de cirkelflard die kort stijf haar, veroorzaakt door het haar te breken.
  • Ecotothrix infecties aanval op de binnenlaag van het haar genaamd de cortex. Dit zorgt ervoor dat het haar breuk en schade en de aard van de schimmels die veroorzaakt ecotothrix infecties trichophyton. Het haar breekt gemakkelijk af met ecotothrix en laat achter witte stoppels met in de ringworm patch. Binnen de patch kunnen ze dunne schalen, doen ze niet houden aan de hoofdhuid. De schalen kunnen betrekking hebben op de korte afgebroken haren in de pleister.
  • Favus een oppervlakkige dermatophyte infectie meestal veroorzaakt door T schoenleinii en gekenmerkt door scutula. Bij de meeste patiënten favus is een ernstige vorm van tinea capitis, volgens Medscape.

Hoe ziet favus eruit?

Derm Net zegt “favus wordt gekenmerkt door gele komvormig korsten (scutula) die gegroepeerd in pleisters als een stuk honingraat, vandaar de naam favus (Latijn voor‘honingraat’). Elke korst omringt een haarlok, waardoor het midden doorboort en pokes uit.”

“Er lijkt 3 stadia van de ziekte op basis van de ernst.

  • Fase 1: gebied rond de haarzakjes op de hoofdhuid wordt rood en ontstoken. Haar blijft intact.
  • Fase 2: geel komvormig korsten (scutula) -vorm en haar begint uit te vallen.
  • Fase 3: ten minste een derde van de hoofdhuid wordt beïnvloed en er is uitgebreid haaruitval, atrofie en littekenvorming.

De scutula vormen dichte plaques die vaak haven secundaire bacteriële infectie. Het verwijderen van de plaques laat een rode, gezwollen vochtige basis. Een timide geur is vaak aanwezig.”

load...

Hoe te behandelen tinea capitis

Ringworm kan alleen worden behandeld door een arts. Extreme voorzorgsmaatregelen moeten worden genomen bij de behandeling van tinea capitis om ervoor te zorgen dat de infectie verspreidt zich niet aan anderen. Healthline.com zegt: “Uw arts kan verschillende medicijnen voorschrijven, afhankelijk van de ernst van uw ringworm infectie. Ketoconazol is een recept sterkte crème die vaak wordt gebruikt voor de behandeling van schimmelinfecties. Over-the-counter medicijnen en crèmes kunnen worden aanbevolen voor gebruik als goed. Over-the-counter producten kunnen clotrimazol, miconazol, of andere gerelateerde ingrediënten.”

U kunt ook gebruik maken van 2,5% selenium sulfide shampoo te helpen verminderen de spore productieperiode. Behandelingen worden gegeven voor 4 tot 8 weken, soms langer, om te controleren of het probleem is opgelost.

Wat u kunt doen thuis?

Healthline wijst erop dat “in aanvulling op recept en over-the-counter medicatie, kan uw arts adviseren dat u de zorg voor uw infectie thuis door het beoefenen van een aantal van de volgende activiteiten, waaronder:

  • Het vermijden van kleding die het besmette gebied irriteert
  • Het wassen van beddengoed en kleding per dag tijdens een infectie
  • Reinigen en drogen van uw huid regelmatig"

“Als je zijn vaak krassen op je huid als gevolg van de infectie, kunt u ook het ontwikkelen van een stafylokok of streptokok infectie van de huid. Uw arts kan antibiotica voorschrijven om de behandeling van deze bacteriële infectie als u uw behandeling voor de ringworm voort te zetten.”

Dit artikel is geschreven door Sophia Emmanuel, een gecertificeerde IAT trichologist en gelicentieerd schoonheidsspecialist.

load...